Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Η Κρήτη έχει όλες τις δυνατότητες να παράγει προϊόντα άριστης ποιότητας, αλλά χρειάζεται να ενισχυθεί η τυποποίηση ώστε η προστιθέμενη αξία των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων να μένει εδώ κι όχι να φεύγει στο εξωτερικό.

«Τα χρόνια της κρίσης δεν πτώχευσαν όλοι. Κάποιοι πλούτισαν αυξάνοντας τα κέρδη τους. Συνεπώς, η άποψή μας είναι ότι πρέπει να πάρουμε από αυτούς που έχουν και να ενισχύσουμε εκείνους που δεν έχουν».

Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στα “Χ.Ν.” η υποψήφια βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη, υπογραμμίζοντας ότι «η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που βάζει σε προτεραιότητα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο παροχολογία δεν είναι». Παράλληλα, εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ευρώπη αλλάζει καθώς ενισχύονται οι φωνές κατά της λιτότητας, αλλά και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκουν ευήκοα ώτα.

• Απέχουμε λίγες μέρες από τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει την αυτοδυναμία;
Πέραν του ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερά προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, πολλές από αυτές καταγράφουν μια δυνατότητα αυτοδυναμίας. Η προσωπική μου αίσθηση, χωρίς να υπάρχουν ασφαλώς βεβαιότητες, είναι ότι η δυναμική της αυτοδυναμίας είναι μια πραγματικότητα. Υπάρχει ένα πολύ ισχυρό ρεύμα, ο κόσμος καταλαβαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την πιο μεγάλη σταθερά για να αλλάξει η κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό πολλές δυνάμεις, όχι από τον χώρο της Αριστεράς, αλλά από τον συντηρητικό χώρο ή το ΠΑΣΟΚ, έρχονται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και εναποθέτουν τις ελπίδες τους. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι πρέπει να γίνει ένα ουσιαστικό βήμα και θέλει να στηρίξει τη δύναμη ελπίδας που εκ των πραγμάτων είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

• Το διακύβευμα ποιο είναι για τον ψηφοφόρο;
Ο κόσμος κατανοεί ότι υπάρχουν δύο εντελώς διαφορετικά σχέδια και προτάσεις και καταλαβαίνει επίσης την κρισιμότητα αυτής της εκλογικής μάχης. Οι επιλογές που υπάρχουν είναι είτε να συνεχιστεί η ίδια πολιτική που υπάρχει μέχρι σήμερα είτε να αλλάξουμε τα πράγματα και να ακολουθήσουμε μια εντελώς διαφορετική πορεία που δεν θα έχει καμία σχέση με την πολιτική της λιτότητας.

• Θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει όμως με μια ισχνή πλειοψηφία;
Οπως έχουμε πει αμέσως μετά τις εκλογές θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Ξέρουμε ότι τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, αλλά είμαστε αποφασισμένοι και είμαστε ανοιχτοί απέναντι σε όλες τις δυνάμεις που πιστεύουν στο πρόγραμμα και το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Εννοείται ότι δεν περιλαμβάνονται σε αυτές τις δυνάμεις όλοι εκείνοι που την προηγούμενη περίοδο στήριξαν την πολιτική των μνημονίων.

• Η ΝΔ χαρακτηρίζει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης «παροχολογία», ενώ από τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για “ψίχουλα” που τάζετε στον λαό. Τι απαντάτε;
Οταν δέχεσαι κριτική και από τα αριστερά και από τα δεξιά σημαίνει ότι το πρόγραμμα είναι σωστό. Σίγουρα δεν είναι αυτό που θα θέλαμε, αλλά είναι αυτό που μπορούμε. Δεν είναι όμως παροχολογία 300.000 οικογένειες να αποκτήσουν ρεύμα που δεν έχουν ή αυτοί που δεν έχουν στέγη και φαγητό να βοηθηθούν. Υπάρχουν άνθρωποι που σήμερα ζουν με τη φιλευσπλαχνία της Εκκλησίας ή κοινωνικών φορέων που στηρίζουν με αίσθημα αλληλεγγύης τις οικογένειες που έχουν ανάγκη. Είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου να έχει τροφή και στέγη. Επομένως, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που μιλά για το σταμάτημα της ανθρωπιστικής κρίσης, την επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ και του βασικού μισθού στα 750 ευρώ, τη ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και την επανεκκίνηση της οικονομίας, μόνο παροχολογία δεν είναι. Θα πρέπει δε να πούμε ότι αυτά τα χρόνια δεν πτώχευσαν όλοι. Κάποιοι πλούτισαν αυξάνοντας τα κέρδη τους. Συνεπώς, η δική μας άποψη είναι ότι πρέπει να πάρουμε από αυτούς που έχουν και να ενισχύσουμε εκείνους που δεν έχουν.

• Είστε από τα παλαιότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά κι έχετε ζήσει όλη τη διαδρομή του μέχρι σήμερα. Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα νέο ΠΑΣΟΚ;
Είναι φανερό ότι αυτό που κάποιοι υποστηρίζουν δεν ισχύει. Είμαστε ανοιχτοί στον κόσμο που έφυγε από το ΠΑΣΟΚ γιατί έχασε τα όνειρά και τις προσδοκίες που είχε από τον χώρο αυτό. Είμαστε όμως ανοιχτοί και προς τις άλλες δυνάμεις και τους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Εμείς θα παλέψουμε μαζί με τον κόσμο που έχει εναποθέσει τις ελπίδες του σε εμάς, ώστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του. Αισθανόμαστε μεγάλη ευθύνη και να είναι σίγουρος ο κόσμος ότι θα κάνουμε το παν προκειμένου να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε και μέσα και έξω από την Ελλάδα. Θέλω δε να πω ότι στην Ευρώπη έχουν αλλάξει τα πράγματα, πλέον υπάρχουν δύο διαφορετικές πολιτικές: εκείνοι που υποστηρίζουν την πολιτική της κας Μέρκελ, ανάμεσα σε αυτούς και ο κ. Σαμαράς κι εκείνοι που θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα και να σταματήσει η πολιτική της λιτότητας. Σε αυτές τις δυνάμεις, που εκφράζονται πλέον ακόμα και σε κυβερνητικό επίπεδο, όπως ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, που έβαλε το ζήτημα της διαγραφής ενός μέρους του χρέους, ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπως ανήκει και το “Ποδέμος” (Podemos) στην Ισπανία που είναι προ των πυλών της εξουσίας.

• Αυτό σας κάνει να αισιοδοξείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα καταφέρει καλύτερα από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους;
Είμαστε αισιόδοξοι γιατί σήμερα υπάρχουν στην Ευρώπη ευήκοα ώτα απέναντι στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, είναι προτάσεις που δεν είναι πρωτοφανέρωτες. Εφαρμόστηκαν το 1953 για τη Γερμανία και δεν μπορώ να καταλάβω από πού η Γερμανία αντλεί το ηθικό δικαίωμα κάτι που έγινε για την ίδια να μην αποδέχεται να γίνει για άλλες χώρες.

• Για το θέμα του αεροδρομίου των Χανίων τι θα κάνετε;
Είμαστε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των περιφερειακών αεροδρομίων και ο λόγος είναι ότι τα θεωρούμε πολύ σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Αλλωστε υποστηρίζουμε ότι πρέπει να σταματήσει η πολιτική της λιτότητας και να στρέψουμε τα πράγματα σε αναπτυξιακή τροχιά. Αν θέλουμε, λοιπόν, να το κάνουμε αυτό, δεν μπορούμε παρά να χρησιμοποιήσουμε και το αναπτυξιακό εργαλείο των αεροδρομίων. Να σημειώσουμε δε ότι η σύμβαση παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων δεν έχει επικυρωθεί ακόμα από τη Βουλή, οπότε με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάτι τέτοιο δεν θα γίνει.

• Για το θέμα του Β.Ο.Α.Κ., πώς μπορεί να γίνει ένα τέτοιο έργο;
Ολα αυτά τα χρόνια που πέρασαν Ε.Σ.Π.Α. και Ε.Σ.Π.Α., δυστυχώς, καμία κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο Β.Ο.Α.Κ. είναι πρώτη προτεραιότητα για εμάς καθώς η Κρήτη έχει προσφέρει πολλά στην εθνική οικονομία. Χρειάζεται να αξιοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πόροι από το νέο Ε.Σ.Π.Α. Προφανώς βέβαια σε πρώτη φάση πρέπει να δούμε τη βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου. Είναι δύσκολο να δεσμευτούμε για τον πρώτο ή δεύτερο χρόνο ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε ένα τόσο μεγάλο έργο.

• Κατάγεστε από το Νιο Χωριό Αποκορώνου, ο αγροτικός κόσμος είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση. Τι μπορεί να γίνει;
Η κατάργηση του Εν.Φ.Ι.Α. θα βοηθήσει αποφασιστικά. Δεν μπορεί τα χωράφια που είναι εργαλεία για τον αγρότη να φορολογούνται ως οικόπεδα. Επίσης, έχουμε δεσμευτεί για την επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ. Στην πρότασή μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση θεωρούμε ότι ο αγροτικός τομέας είναι ένα σημαντικό κομμάτι. Ειδικότερα η Κρήτη έχει όλες τις δυνατότητες να παράγει προϊόντα άριστης ποιότητας, αλλά χρειάζεται να ενισχυθεί η τυποποίηση ώστε η προστιθέμενη αξία των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων να μένει εδώ κι όχι να φεύγει στο εξωτερικό. Επίσης, είναι βασικό να συνδεθεί ο πρωτογενής με τον τριτογενή τομέα.