Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015


Βρέθηκε από μικρός στις επάλξεις του αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν δίστασε να συγκρουσθεί με οποιεσδήποτε δυνάμεις, ενάντια στον αποκλεισμό, την περιθωριοποίηση, τις διακρίσεις και το φασισμό. Ήταν εκεί από τα πρώιμα εφηβικά του χρόνια και με αδιάλειπτη παρουσία από τα φοιτητικά μέχρι και σήμερα, στην πρώτη γραμμή, διεκδικώντας μια ζωή με αξιοπρέπεια.
Δεν σταμάτησε ποτέ να ονειρεύεται μια διαφορετική ζωή, με αξιοπρεπή εργασία και δικαιώματα, με παιδεία και υγεία για τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου διατέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, καθώς και της Νεολαίας Συνασπισμού. Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε εκπρόσωπος εργαζομένων στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Ενεργός σε κινήματα για τα δικαιώματα και τη θεραπεία τοξικοεξαρτημένων ατόμων.
Σπούδασε αναλυτής προγραμματιστής και εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ Εσωτερικού Ανανεωτική Αριστερά το 1989 και με τον Συνασπισμό το 1996 και το 2000. Είναι παντρεμένος και έχει ένα γιο.

1. Είναι αυτές οι κρισιμότερες εκλογές μετά τη μεταπολίτευση για τη χώρα;

Νομίζω πως ναι. Διότι κρίνονται κεκτημένα αγώνων που μας έφεραν στη μεταπολίτευση και έως σήμερα. Ωστόσο, δεν είναι οι κρισιμότερες μόνο για τη χώρα, αλλά και για την Ευρώπη. Όλη η Ευρώπη έχει το βλέμμα της στραμμένο στην Ελλάδα. Οι ευρωπαϊκοί λαοί αντλούν έμπνευση και ελπίδα και οι ευρωπαϊκές ελίτ αγωνιούν γιατί βλέπουν ότι θα χάνουν το έρεισμά τους στην Ελλάδα.


2. Ποιο το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου;

Το διακύβευμα είναι αν θα μπορέσουμε ξανά να ελπίσουμε στην πολιτική, στη δημοκρατία, στη δικαιοσύνη, στα ίσα δικαιώματα για όλους. Αν θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε την ελπίδα που στερήσαμε από τους νέους ότι μπορούν να απολαμβάνουν το δικαίωμα στη δωρεάν και δημόσια παιδεία, να σχεδιάζουν το μέλλον τους και να ζουν με αξιοπρέπεια όπου επιλέξουν και όχι ως καινούργια γενιά μεταναστών. Αν θα μπορέσουμε ως κοινωνία να απολαύσουμε τα εργασιακά δικαιώματα που μας έκλεψαν, την πρόσβαση στην υγεία και την κοινωνική ασφάλιση για όλους, στη δίκαιη φορολογία, στην αξιοπρεπή σύνταξη. Αν θα μπορέσουμε να γλιτώσουμε το περιβάλλον, τα βουνά, τα δάση, τις θάλασσες από τα νύχια των ιδιωτών που επιχειρούν να πλουτίσουν καταπατώντας και καταστρέφοντας το δημόσιο πλούτο. Αν θα ξαναπιστέψουμε ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους μας με συλλογικό τρόπο.

3. Γιατί οι Έλληνες ψηφοφόροι θα πρέπει να εμπιστευτούν τo ΣΥΡΙΖΑ;

Για το πολιτικό του πρόγραμμα, για τους αγώνες του ως σήμερα μέσα και έξω από τη Βουλή, για τη δημοκρατία που προτάσσει στη λειτουργία του. Και στις τρεις αυτές εκφάνσεις του, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ποιών τα συμφέροντα υπερασπίζεται και για ποια ιδεώδη αγωνίζεται. Ωστόσο, θα ζητούσα από τον κάθε πολίτη να μην εμπιστευτεί απλώς τον ΣΥΡΙΖΑ: Να τον γνωρίσει από κοντά, να τον συνδιαμορφώσει από τα μέσα, γιατί τότε η κυβέρνηση της αριστεράς θα είναι πραγματικά κυβέρνηση όλων μας.

4. Το δημοσκοπικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ δίνει αέρα νικητή όχι όμως και αυτοδυναμία, ποια είναι η εκτίμησή σας για το αποτέλεσμα των εκλογών;

Η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι μια δυναμική που διαμορφώνεται μέσα στο λαό από τις εκλογές του 2012 ως σήμερα. Πιστεύω ειλικρινά στην αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, διότι πιστεύω στους πολίτες, πως δεν θα ξαναεπιτρέψουν στην κοροϊδία και την τρομοκράτηση να τους φιμώνουν και να τους βάζουν στο περιθώριο. Πιστεύω ότι οι πολίτες στην πλειοψηφία τους είναι αποφασισμένοι να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Αυτό διαφαίνεται ως προοπτική δημοσκοπικά, θα το αποδείξει η κάλπη και θα το διασφαλίσει η στήριξη στην κυβέρνηση της αριστεράς.

5. Συχνά κατηγορείται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι στερείται σχεδίου και οργανογράμματος την επόμενη μέρα, τι απαντάτε;

Απάντηση σαφή, τεκμηριωμένη και κοστολογημένη αποτελεί το πρόγραμμα των τεσσάρων πυλώνων που παρουσιάστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Είναι στη διάθεση του ελληνικού λαού και όποιος επιμένει να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για έλλειψη σχεδιασμού για την επόμενη μέρα είτε δεν το έχει διαβάσει είτε διαφωνεί πολιτικά, που είναι θεμιτό ως στάση αλλά αθέμιτο όταν επιχειρείται να παρουσιαστεί ως έλλειμμα προγραμματικού σχεδιασμού από την πλευρά μας.

6. Ο κόσμος παρακολουθεί με περισσή αγωνία την επιχειρηματολογία των κομμάτων που σε πολλές περιπτώσεις εμπεριέχει, κινδυνολογία, λασπολογία και διόλου τιμητικά για τη δημοκρατία «μονοπάτια» και τακτικές αντιπαράθεσης. Πώς κρίνετε αυτή την προεκλογική περίοδο;

Νομίζω ότι για όποιον στοιχειωδώς παρακολουθεί πώς εξελίσσεται η προεκλογική διαδικασία, οι λέξεις «κινδυνολογία» και «λασπολογία» δεν χαρακτηρίζουν την προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά της άλλης πλευράς. Εκείνης που, αφού έχει χαριστεί στους καναλάρχες και τους μεγάλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, επιχειρεί να μονοπωλεί τη δήθεν ενημέρωση των πολιτών με αβάσιμο εκφοβισμό και συστηματική τρομοκράτηση που αποκρύπτουν την πολιτική. Πιστεύω ότι οι πολίτες έχοντας τη γνώση των εκλογών του 2012, που αποδείχτηκε στην πράξη τι εξυπηρετούσε η κινδυνολογία και η λασπολογία, δεν πέφτουν στην ίδια παγίδα πια. Ενημερώνονται εναλλακτικά, συζητούν, ακούν και δεν αποτελούν τα εύκολα θύματα που επιχειρούν να τους καταστήσουν οι συγκυβερνώντες και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν.

7. Ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα σε αυτή την εκλογική διαδικασία;

Τα «στοιχήματα» είναι για την κοινωνία, δεν είναι προσωπικά, και σε αυτήν την εκλογική διαδικασία. Ωστόσο, η δική μου συμμετοχή προτάσσει όχι μόνο την κερδισμένη ψήφο για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον κερδισμένο, ενημερωμένο και ενεργό δηλαδή πολίτη, για την κυβέρνηση της αριστεράς. Μετά τις 25 του Γενάρη θα χρειαστούμε όλοι για να στηρίξουμε μέσα και έξω από τη Βουλή, είτε συμφωνώντας είτε διαφωνώντας γόνιμα και κριτικά, την πολιτική της.

8. Οι βουλευτικές εκλογές έχουν έντονο το προσωπικό στοιχείο. Τι απαντάτε στο ερώτημα, γιατί Ανδρέα Παπανδρέου;

Η γνώμη μου είναι ότι οι βουλευτικές εκλογές αποτελούν δυνατότητα δημοκρατικής επιλογής του προγράμματος εκείνου που ο κάθε πολίτης πιστεύει ότι μπορεί να οδηγήσει την κοινωνία στη διέξοδο από την κρίση και στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολλών με στόχο την ευημερία των πολιτών, την αειφορία του περιβάλλοντος και άρα την ελπίδα για τις επόμενες γενιές. Καθώς και του συλλογικού πολιτικού επιτελείου που μπορεί με ειλικρίνεια και γνώση να το υλοποιήσει. Το ψηφοδέλτιο αποτελεί μια επιλογή ορισμένων προσώπων, που κρίθηκε από συλλογικές διαδικασίες ότι μπορούν να υπηρετήσουν αυτήν την πολιτική από τη θέση του βουλευτή. Δεν είμαστε οι μόνοι που θα συμμετέχουμε στην κυβέρνηση της αριστεράς ούτε αναντικατάστατοι. Είμαστε -κι εμείς- παρόντες στην κοινωνία και στους αγώνες της και αυτούς επιχειρούμε να εκπροσωπήσουμε. Με αυτήν την παρακαταθήκη πείθουμε τους πολίτες. Κατά συνέπεια, το προσωπικό στοιχείο υπάρχει, αλλά μπαίνει πίσω από το πολιτικό και το συλλογικό.

9. Η 9η ερώτηση δεν υφίσταται… είναι μια ευκαιρία τοποθέτησης σε οποιοδήποτε θέμα επιθυμείτε και κρίνεται ως αναγκαία την ανάπτυξή του!

Νομίζω είπαμε αρκετά και λέμε και ακόμα πιο πολλά με τον κόσμο που συναντιόμαστε πιο πυκνά αυτές τις μέρες. Θα ήθελα, όμως, με αυτήν την ευκαιρία να παροτρύνω τον κάθε πολίτη, και ιδιαίτερα τους νέους, να μην πάψουν να αναζητούν την πολιτική πίσω από την κινδυνολογία και την τρομοκράτηση, αλλά και πίσω από τα κενά λόγια από ανθρώπους που υπηρέτησαν το σύστημα και τα συμφέροντά του δημόσια. Να μην πάψουν να αναζητούν ποια πολιτική επιχειρείται να κρυφτεί ή να μεταλλαχτεί πίσω από κατασκευασμένες ειδήσεις, μεγαλόστομες κουβέντες και λαϊκίστικες εικόνες. Να αναζητήσει το πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, και στην εκτεταμένη και στη συνοπτική του μορφή, και να το «ακούσει», να το συγκρίνει με άλλα προγράμματα και να θέσει ο ίδιος ερωτήματα, να δώσει απαντήσεις σε όσους μιλάνε δίχως να λένε τίποτα. Να μην αναθέσει, να μην υποχωρήσει, να συμμετέχει για να νικήσει.

Σταύρος Ζουλάκης
Flashnews.gr