Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

 
Ο βουλευτής Χανίων και εκ νέου υποψήφιος μιλά στα “Χ.Ν.”
και υπεραμύνεται των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ

Την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και με ισχνή πλειοψηφία ή και με ψήφο ανοχής, θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, εκφράζει ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στα “Χ.Ν.”.
Παράλληλα, χαρακτηρίζει αδύνατη οποιαδήποτε συνεργασία με Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι στις εκλογές συγκρούεται η “μνημονιακή στρατηγική” με την προοπτική του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παρ’ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το “Ποτάμι” κάνει λόγο για “μία πάρα πολύ δύσκολη σχέση”.

• Είμαστε λίγες μέρες μόνο πριν από τις εκλογές, πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στην αυτοδυναμία;
Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί με ισχυρές πιθανότητες την αυτοδυναμία, ωστόσο, δεν είναι τίποτα βέβαιο. Υπάρχει πάντως μία ανοδική τάση που κινείται κοντά στα επίπεδα της αυτοδυναμίας.

• Υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας με το “Ποτάμι” ή με το ΠΑΣΟΚ;
Με το ΠΑΣΟΚ το αποκλείουμε κατηγορηματικά. Με το “Ποτάμι” είναι εμφανές ότι είναι μία πάρα πολύ δύσκολη σχέση μια πιθανή κυβερνητική συμμαχία. Επίσης, από μέρους του ΚΚΕ διαφαίνεται αρνητική στάση. Αρα το πρόβλημα των συνεργασιών είναι υπαρκτό. Εν τούτοις υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξει μία κυβέρνηση που να διεκδικήσει μια ψήφο ανοχής, η οποία θα της επιτρέψει να κυβερνήσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποφευχθούν δεύτερες εκλογές.

• Θα είναι εύκολο όμως για μια κυβέρνηση με ισχνή πλειοψηφία να εφαρμόσει το πρόγραμμά της σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία;
Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, έχει ευρεία αποδοχή. Παρά τις εντάσεις που υπάρχουν στις σχέσεις μας με άλλες πολιτικές δυνάμεις, νομίζω ότι ο κορμός του κυβερνητικού αυτού προγράμματος θα εφαρμοστεί σχετικά εύκολα.

• Να υποθέσω ότι το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ για να σχηματιστεί μια “εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης” το έχετε αποκλείσει εντελώς;
Αυτή τη στιγμή η σύγκρουση αφορά δύο διαφορετικές στρατηγικές, οι οποίες είναι αδύνατον να συμφιλιωθούν. Από τη μία πλευρά είναι η μνημονιακή στρατηγική που είναι το πρόγραμμα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και στον αντίποδα είναι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, είναι αδύνατο να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ. Ωστόσο, στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους θα τα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι έχει διαμορφώσει το κλίμα στην Ευρώπη ότι θα υπάρξει μία σκληρή διαπραγμάτευση για μία βιώσιμη λύση.

• Βιώσιμη λύση σημαίνει;
Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για μία απομείωση του χρέους της τάξης του 50%. Αυτό γίνεται με διάφορους τρόπους: “Κούρεμα” της ονομαστικής αξίας, μεγάλη επιμήκυνση, μηδενισμός ή σχεδόν μηδενισμός των επιτοκίων και πολλές άλλες τεχνικές που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον σε πάνω από 100 αναδιαρθρώσεις δανείων που έχουν γίνει τα τελευταία 20 χρόνια. Αυτά είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης κι αυτό θα το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

• Μπορεί όμως να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους χωρίς δεσμεύσεις; Αν δηλαδή κανείς αμφισβητήσει τις συμφωνίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ασκήσει κριτική στην ιδέα της διαρκούς αναχρηματοδότησης του χρέους, γιατί θεωρεί ότι αυτή είναι η βασική αιτία που η Ελλάδα παραμένει στην παγίδα χρέους και αποτρέπει την επιστροφή στις αγορές και σε μία κανονική χρηματοδότηση. Αρα το κομβικό σημείο είναι το χρέος. Και το χρέος με το που θα γίνει βιώσιμο πρώτον θα απαλλάξει τη χώρα από τα δυσβάστακτα πλεονάσματα που πρέπει να παράγει την επόμενη δεκαετία και δεύτερον θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εξόδου από το μνημόνιο, διότι δεν θα χρειάζεται νέα αναχρηματοδότηση και αφετέρου -και το σημαντικότερο- ευκολότερη μετάβαση στις αγορές.

• Και οι επείγουσες ανάγκες; Το ομόλογο για παράδειγμα του Μαρτίου;
Είναι οξύμωρο η ΝΔ να ισχυρίζεται από τη μία ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πλεονάσματα στον προϋπολογισμό και ταμειακά διαθέσιμα για αρκετούς μήνες κι από την άλλη ότι δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε ως χώρα ένα ομόλογο της τάξης των 2,5 δισ. Αρα το ομόλογο του Μαρτίου θα πληρωθεί είτε από ταμειακά διαθέσιμα, είτε από τον σταθερό δανεισμό βραχυχρόνιων γραμματίων, είτε από οποιαδήποτε άλλη τεχνική. Αρα δεν υπάρχει πρόβλημα τον Μάρτιο. Ολοι αναγνωρίζουμε ότι πρόβλημα υπάρχει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που οι αποπληρωμές είναι της τάξης των 7 ή 8 δισ. Αυτές, ωστόσο, θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.
Η πρότασή μας είναι να υπάρξει μία σταθερή και προοδευτική κλίμακα φορολόγησης ακριβώς στον μέσο όρο της Ε.Ε. Αρα ούτε υπερφορολόγηση ούτε υποφορολόγηση

• Η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μιλά για κρατικοποιήσεις νευραλγικών τομέων της οικονομίας. Σε ποιους τομείς θα κινηθείτε προς αυτή την κατεύθυνση;
Δεν νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα κρατικοποιήσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι είναι αδιαπραγμάτευτη αξία ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας, Εκπαίδευσης και βασικών Υπηρεσιών και ότι επιπρόσθετα θα ασκήσει τα δικαιώματα που έχει ως βασικός μέτοχος των τραπεζών, οι οποίες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα του ελληνικού λαού. Από εκεί και πέρα, θα υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα σε ευαίσθητους τομείς, όπως η ενέργεια που ο ρόλος της Δ.Ε.Η. θα παραμείνει κεντρικός.

• Συχνά η ΝΔ επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τις θέσεις του “διώχνει” επενδυτές. Τι απαντάτε;
Ασκούμε δριμεία κριτική στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο μέχρι στιγμής αφορά αποκλειστικά κρατικά μονοπώλια που περνούν σε ιδιωτικά χέρια. Αυτό συνέβη με τον ΟΠΑΠ, με τα περιφερειακά αεροδρόμια, με το δίκτυο διανομής της ΔΕ.Η. .κ.ά. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες προσδοκούμε ότι θα αυξηθούν μόλις με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σταθεροποιηθεί η οικονομία και ληφθούν τα μέτρα για να επιστρέψει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Είναι προκλητικό να λέει η ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμποδίζει τις ιδιωτικές επενδύσεις. Στην Κρήτη για παράδειγμα γίνονται εκατοντάδες ιδιωτικές επενδύσεις κάθε χρόνο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγείρει τα τελευταία χρόνια ενστάσεις μόνο για την επένδυση στη Μονή Τοπλού που δικαιώθηκε πλήρως. Αρα είναι σχήμα οξύμωρο να θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαλεύει τις ιδιωτικές επενδύσεις. Κάθε άλλο. 
 
• Για το θέμα της φορολόγησης προτείνετε τη δημιουργία περιουσιολογίου. Δέχεστε όμως σκληρή κριτική για το πού θα μπει ο πήχης σχετικά με το ποιος είναι πλούσιος και ποιος φτωχός.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει 3 πράγματα για το φορολογικό σύστημα: Πρώτον, κατάργηση του Εν.Φ.Ι.Α. και αποκατάσταση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, μαζί με αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών προς τα κάτω που θα κάνει συμβατή τη φορολόγηση της αξίας ακινήτων με τα οικονομικά δεδομένα της εποχής. Δεύτερον, θα προωθήσουμε μία μεγάλη τομή στο Φορολογικό που θα το κάνει πραγματικά δίκαιο, απλό για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, σταθερό και αποτελεσματικό. Τρίτον, θα συλλάβουμε ένα μεγάλο μέρος της φοροδιαφυγής που είναι το βασικό πρόβλημα του φορολογικού μας συστήματος. Η πρότασή μας είναι να υπάρξει μία σταθερή και προοδευτική κλίμακα φορολόγησης ακριβώς στον μέσο όρο της Ε.Ε. Αρα ούτε υπερφορολόγηση ούτε υποφορολόγηση.

• Η ανεργία “καλπάζει”. Πώς θα την αντιμετωπίσετε και τι θα κάνετε με τις επαναπροσλήψεις που έχετε δεσμευτεί όπως των υπαλλήλων της ΕΡΤ;
Οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων επικεντρώθηκαν σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες όπως οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και σε απαράδεκτες ενέργειες όπως το κλείσιμο της ΕΡΤ. Εχουμε δεσμευτεί να επαναπροσλάβουμε τις καθαρίστριες και να ανοίξουμε την ΕΡΤ από θεσμικά μηδενική βάση προκειμένου η χώρα να αποκτήσει μία ΕΡΤ αυτόνομη, αδέσμευτη πολιτικά και ικανή να παίξει τον ρόλο μίας δημόσιας τηλεόρασης. Υπενθυμίζω ότι η δημόσια τηλεόραση χρηματοδοτείται κυρίως από εισφορές πολιτών άρα δεν επιβαρύνει με κάποιο σημαντικό ποσό τον προϋπολογισμό. Σχετικά με τις άλλες ευαίσθητες ομάδες που έχουμε δεσμευτεί, το δημοσιονομικό κόστος είναι μικρό και είναι θέμα κυρίως κοινωνικής ευαισθησίας και αξιοπρέπειας να αποκαταστήσουμε τα ακραία φαινόμενα απάνθρωπης συμπεριφοράς της μνημονιακής πολιτικής.

• Και η αντιμετώπιση της ανεργίας;
Η ανεργία θα αντιμετωπιστεί με βάση το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης με δύο τρόπους: Πρώτον, με την επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα από τη ρύθμιση των χρεών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τις Τράπεζες, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και την Εφορία. Αυτή η μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους θα δώσει μία νέα ώθηση στην οικονομία και θα δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης. Δεύτερον, το πρόγραμμα απασχόλησης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει τα 3 δισ. που είναι δεσμευμένα στο νέο Ε.Σ.Π.Α. για την απασχόληση, αντικαθιστώντας τα κατακερματισμένα επιμέρους προγράμματα σε ένα ενιαίο πρόγραμμα δημιουργίας -τον πρώτο χρόνο- 150 χιλιάδων θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα αυτό θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας και θα καλύψει τον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνική οικονομία και κοινωνικές υποδομές όπως η Υγεία που υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις.

• Οι πρώτοι 3 μήνες διακυβέρνησης -εφόσον εκλεγείτε- τι θα περιλαμβάνουν;
Οι πρώτοι 3 μήνες θα περιλαμβάνουν τα 4 σημεία του προγράμματος Θεσσαλονίκης: Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, επαναφορά του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, επανεκκίνηση της οικονομίας με ρύθμιση χρεών και ισχυρό πρόγραμμα απασχόλησης.

• Να κλείσουμε με δύο τοπικά θέματα. Θα ακυρώσετε τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων και τι προτείνετε για τον Β.Ο.Α.Κ.;
Για το πρώτο θέμα η παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων σε ιδιώτες δεν έχει επικυρωθεί ακόμα από τη Βουλή και αμφιβάλλω αν μία κυβέρνηση με πλειοψηφία τον ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε τέτοια επικύρωση. Η κατασκευή ενός σύγχρονου Β.Ο.Α.Κ. είναι το σημαντικότερο έργο που χρειάζεται η Κρήτη και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει πρωτοβουλίες που δεν θα έχουν προεκλογικό χαρακτήρα, αλλά θα μπορέσουν να δώσουν μία λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.